Cesta Cat Ba –Hanoi –Lao Cai –Sapa

Z Cat Ba sme odisli rano o 8.00. Mali sme kupene listky z Cat Ba cez Halong City do Hanoia …rano smi isli na autobusovu zastavku, kde sme nastupili do minibusu, ktory nas odviezol na sever ostrova, odkial chodia vsetky lode do Halong City. V pristave sme cakali na lod a taktiez na ostatnych turistov. Po pol hodine cakania sme nastupili na lod a isli sme pomaly cez uzemie malych ostrovov a roznych zatok …na lodi sme sa usadili hore na lehatkach a vychutnavali sme si pohodu a krasu okolia (skoda len, ze bolo pod mrakom a nebolo vidiet peknu zelenu farbu stromov). Pocas cesty nam sprievodca hovoril zaujmavosti ostrovov ….cestou sme sa zastavili na plavajucich trhoch …..mohli sme si zakupit nejake ovocie alebo sa prejst na lodke do jaskyne …ostali sme na lodi a kupili si banany ….najprv nam ich ponukali za 30 000 vnd, ja som povedal, ze 15 000 vnd, predavajuca davala zlavu, ale ja som povedal, ze nie. Ako som sa otocil, ze idem naspat na lod, hned kricala, ze 15 000 vnd ok ok, ze sa mam vratit, tak som sa spytal Sasi, ci bude aj ona banany. Povedala, ze ano, tak sme ich zobrali (v Hanoi sme ich kupovali za 20 000 vnd) … neskor som sa dozvedel, ze na tych plavajucich trhoch maju normalne aj bankomat … aj ked nemaju elektriku, ale maju bankomat na karty  …. Dal som sa do reci s jednou americankou a rozpravli sme o zazitkoch po azii…. ako sme sa rozpravali, tak zrazu sme zistili, ze uz sme v Halong City, kde sme isli spolu s celou skupinou z lode na obed, ktory stal 50 000 vnd (2eura) na osobu, kedze sa nam nechcelo behat s tazkymi ruksakmi na chrbtoch po meste …usadili nas k stolu spolocne s ludmi z lode ….tak sme sa trochu porozpravali …..”najlepsie bolo”, ked zacali nosit jedla a ja som pripomenul casnickam, ze chcem vegetarianske jedlo …casnicky sa toho chytili a zacali brat jedla spat zo stola  ….takze vsetci za stolom pozreli na mna, ako keby som ja za to mohol …takze ked nam vyprazdnili stol a priniesli nam nejake 4 taniere pre 8 ludi a povedali, ze to je vsetko, tak som isiel za veducou restauracie a povedal, ze mame problem, ze mame malo jedla …. prisla ku stolu a videla, ze tam je toho malo a do toho este Anglicania jej zacali tvrdo nadavat … isla za casnikmi a za 2 min bol stol plny jedal …..za chvilku dobehol sprievodca, ze co sa deje, tak som mu povedal, ze uz nic, uz je vsetko ok. …. takze sme sa dobre najedli a isli do autobusu …namiesto autobusu prisiel minibus …nasadli sme a isli do Hanoia … sofer jazdil ako blazon. Vedla mna sedel starsi pan Anglican zijuci v Australii a ten sedel ako na ihlach, celu cestu sledoval, akokeby chcel vyskocit z minibusu … pohovorili sme spolu o cestovani a ja som trochu zaspal … v Hanoi nas vylozili v centre, hladali sme taxik na zeleznicnu stanicu (asi 1 km vzdialenu). Prvy taxikar, ze za 50 000 vnd nas vezme, tak sme sa s nim s usmevom rozlucili.
Dalsi nas nechcel zobrat, ze za 40 000 vnd … tak sme sa vybrali o ulicu dalej a tam sme zastavili jedneho, ze ci nas tam vezme, uz sme boli unaveni a bolo nam to jedno …sadli sme ukazal som mu to na mape a povedal nech zapne taxameter … za 5 min sme boli na stanici a ked sme odchadzali z taxiku tak taxameter ukazoval 13 500 vnd … zaplatili sme a isli si kupit listky …..v pokladni sme si pytali lisky do Lao Cai na nocny vlak na spanie samozrejme, ze nemali … tak sme si zobrali listky na sedenie, odlozili batozinu do uschovne a isli sa najest do mesta, kedze sme mali 3 hodiny casu na odchod vlaku …vo vlaku sme si sadli oproti sebe, aby sme si mohli na seba vylozit nohy …vedla sedel mlady vietnamec so zenou a poradil nam, aby sme si priviazali batohy o konstrukciu drziaka ….ako sme sedeli pocas cesty, tak sme prehodili spolu zopar slov (jeho angl. bola velmi slaba). Dozvedel som sa, ze mal svadbu pred 2 dnami a ze idu vlastne na svadobnu cestu a ze je policajt a podobne informacie. Hladal slovicka v slovniku a pomaly ich vyslovoval …ale dorozumeli sme sa, to bolo podstatne. Ukazal mi fotky z jeho svadby a ja som mu ukazal fotky z Iphonu, takze to bolo take prijemne … potom som uz citil unavu a zaspal som …asi v polovici cesty nasi spolusediaci vystupovali, takze sa nam uvolnilo miesto a mohli sme sediet na dvoch sedadlach, co bolo pohodlnejsie … v Lao Cai sme hned zobrali minibus do Sapy, kde sme pricestovali asi rano o 6 tej … Sasa bola velmi unavena, tak sme zobrali prvy hotel ….hned sme lahli a pospali sme nejake 3 hodiny …
na obed sme si pozicali motorku na pol dna a sli sa povozit po okoli ….ja som si to velmi uzil, pretoze jazdit vo vyske 1800 m nad morom na motorke s nadhernym vyhladom na hory a udolia plne ryzovych poli bola nadhera … zaujimave, ze bolo vcelku teplo v takej nadmorskej vyske. Ja som mal oblecene rifle a natelnik … Sasa sa spalila, hoci sa natrela kremom s UV 25 … vecer sme sa isli najest v meste … no nebolo vobec jednoduche najst normalnu restauraciu, lebo ceny tu boli dost vysoke, asi ako v Europe ….

Tento obsah bol zaradený v Vietnam. Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár