Ubud a okolie

Druhy den v Ubude sme si pozicali  motorku a vyrazili na Jatiluwih /unesco ryzove polia/  vcelku pekne miesto len skoda ze vstup do dedin kde sa da nieco vidiet /pekny vyhlad a pod/ sa musi platit. V miestnom cafe sme si objednali kavu ale kedze mlade dievca nevedelo po anglicky tak sme jej to povedali po indonezsky ale aj tak radsej skocila na motorku a isla za majitelom. Ked prisiel tak vsetko vysvetlil a vcelku fajn sme sa porozpravali. Inak na Bali sa hovori bahasa Bali ale vsetci by mali rozumiet po indonezsky.
Z jatiluwih sme isli do Bedugulu k jazeru s peknym chramom na vode ,pre mna osobne to je dost masova destinacia kde sa zastavuju vsetci turisti a pekne to vedia spenazit /parkovne a vstupne okolo 7usd/ kedze to je v kopcoch tak sme mali moznost sa trochu schladit. Inak jazdenie na motorke nie je jednoduche na Bali /uzke a preplnene cesty bez dodrziavania akychkolvek predpisov/.Trochu schladeni sme sa pomaly vybrali naspat do Ubudu.
Z Ubudu sme este na motorke urobili vylet na Kintamani  co je v podstate udolie s nadhernym vyhladom na sopku Kintamani. Cestou sme sa zastavili v dedine Tegalallang kde bol vcelku pekny pohlad na ryzove polia .Rano ked sme tade prechadzali tak tam skoro nikto nebol poobede ked sme sa vracali tak uz do vstupu dediny pytali od nas peniaze cize lepsie je tam ist skoro rano./menej ludi,menej predavacov zbytocnosti, a zadarmo/
Navstivili sme este plantaz kavy,ovocia a byliniek kde nam pekne ukazali ako pestuju kavu,kakao, bylinky,ovocie a rozne plody. Tato oblast je znama kavou Luwak u nas znama taktiez ako cibetkova kava takze nam boli ukazane male luwaky ako odpocivaju a ako sa robi kava zo zrniek ktore presli traviaci ustrojenstvom luwakov. Ja osobne ako vacsina europanov si myslime ze luwak musi byt nechutna kava lebo bola v zaludku nejakych tvorov tak to skusim vysvetlit. Luwaky su male tvory ktore lezu po vrcholoch stromov /krikov/ kavovnikov a jedia tie najlepsie a najzrelsie zrnka kavy/cele cervene resp zelene/ v zaludku sa im supka spracuje a vyjdu z neho zrnka kavy bez obalu ktore sa potom spracuvavaju  tak ze kavove zrno sa osupe premyje nasledne uprazi a potom pomelie cize ak by to aj nebolo poriadne umyte proces prazenia zabije vsetky bakterie.
Pri exkurzii na ponukli asi 6 druhov kavy a 6 druhov caju na ochutnavku bezplatne .Kavu Luwak nam ponukli za 50 000 IDR co sa mi zdalo drahsie ako na SK.
Svoje produkty predavali vo svojom obchode s tym ze ceny boli riadne predrazene oproti supermarketu v ubude /asi 200perc/.
Ako sme prichadzali do Ubudu tak sme po ceste videli mnoho vyrobni nabytku a roznych vyrobkov z dreva skla  a roznych suvenirov kde sa dalo vcelku dobre nakupit len bolo treba zjednavat.
Vecer sme este skocili na trh kde sme dokupili nejake koreniny a drobnosti opat po tvrdom zjednavani lebo predavaci tam stielali europske ceny cize pani chcela napr. za nohavice 250 000 IDR a po 5 min ich dala za 60 000 ale dala by aj za menej ale saska sa za mna hanbila ze sa tolko zjednavam aj ked sama priznala ze za take ceny sa da nakupovat aj doma.
V Ubude sa da v podstate vidiet palac monkey forest zopar galerii a po okoli ist pozriet ryzove polia a nakupy.
Nas viac zaujal domaci ktory nam rozpraval ako ziju ako funguju ceremonie, preco stavaju vo svojich domoch tolko chramov a ze dedina im dala podu aby tam byvali a oni zase musia pomahat dedine /mestu/ ako respektuju krala aj ked je to republika a pod zaujmavosti ktore sa clovek dozvie iba od domacich.

Tento obsah bol zaradený v Bali 2013. Zálohujte si trvalý odkaz.

1 reakcia na Ubud a okolie

Pridaj komentár