Filipiny: Clark – Manila

Cesta z KL bola v poriadku, len rano sme museli skoro vstavat, takze to bola zaberacka. Na letisku sme si dali ranajky a pomaly sme isli do lietadla. V Clarku prebehlo vsetko hladko, ziadne dolezite scanovanie ocnych zreniciek a pytanie sa zbytocnych otazok, iba jeden vyplneny formular. Na letisku nesiel ATM, takze sme zamenili cash, aby sme mali nejake peniaze na cestu do Manily. Po ceste sme videli rozdiely, krajina je ina, vsade bolo plno nakupnych centier, taxiky boli trochu smiesne, dialnicu, po ktorej sme isli, by slovenski soferi iba zavideli. Autobus bol korejsky, cisty, pohodlny, skoro prazdny; 3 ludia posadka, 6 ludia cestujuci a 45 miest na sedenie, AC islo a cena bola cca 5 euro za 2 hodiny cesty. Po ceste sme videli vela kostolov, co v Azii nie je take bezne. Manila nas prekvapila velmi prijemne, sofer z autobusu nam ukazal zastavku metra, s ktorym sme sa lahko dostali az do hotela. Pri vstupe do metra nas kontrolovali ako na letisku, vsetky ruksaky pozreli a scanerom nas presli. Kazdy musel ukazovat, co ma v taske a vreckach, proste bezpecnost. Ludia sa na nas pozerali, ako keby nevideli bielych. Co sme neskor pochopili, lebo Manila nie je plna turistov ako ine metropoly v Azii.

Ludia sa tu ukazali ako velmi ustretovi a ochotni pomoct, s anglictinou nemaju problemy, lebo Americania ich tu skolia az prilis. Ubytovali sme sa v hoteli, trochu bol problem s vyberom hotovosti a sli sa pozriet do Intramuros – stara cast mesta za hradbami, kde sme sa ocitli v inom svete. Budovy postavene v europskom style, stare kostoly, vsetko ciste, upravene, citili sme sa ako niekde v Europe. Ked sme odisli za hradby, zbadali sme nadherne golfove ihrisko, na ktorom sem-tam hral niekto golf. Za plotom ihriska spali alebo sedeli bezdomovci a pozerali na hracov golfu. Proste velke kontrasty. Isli sme sa najest do jedneho obchodneho centra, ktore bolo hned vedla nasho hotela, bolo dost preplnene ludmi a jedlom od vymyslu sveta. Obchody vsetkych svetovych znaciek, takze o chudobnych Filipinach nebolo reci. Vecer sa ulice nezdali najbezpecnejsie, tak sme sli spat, kedze sme boli dost unaveni. Rano sme sa zobudili skor a isli sme sa pozriet na cinsky cintorin. Je to vlastne cast mesta, isli sme tam metrom, co je asi najrychlejsie. Ked sme vystupil,i zistili sme, ze sme v nejakom manilskom gete, samozrejme hned taxikari zacali pokrikovat, ze nas vezmu k vstupu do cintorina, my sme mali mapu, tak sme sli po svojich. Prechadzali sme okolo zamrezovanych obchodov, za ktorymi stali predavaci a podavali tovar cez mreze za bieleho dna. Ludia na ulici nam automaticky ukazovali cestu, kadial ist. Vsade v Manile, ked sme vstupovali, tak vas vita, kontroluje security, takze sme sa opytali, ci mozeme ist a isli sme.

Cinsky cintorin v Manile je zaujimavy tym, ze sa tu nachadzaju rozne rodinne mauzolea a rodinne hrobky vo velkostiach rodiinych domov, kde maju postavenu truhlu a okolo stol, niektori tam maju aj klimatizaciu a ti bohatsi udajne maju vedla hrobu aj bazen. A za plotom sa nachadza geto zbuchane z drevenych dosiek a plechov – proste kontrasty najvacsie. Na cintorine nebolo vela ludi, tak sme sa citili ako v meste duchov, ulice s osvetlenim, cesty, chodniky, ale iba sem-tam niekto prisiel pozriet hrob pozostalych. Bolo tam aj mnoho zanedbanych hrobiek, ale aj tak to bolo fascinujuce. Ako sme vychadzali von, pri brane sme videli pohrebny sprievod ako z americkeho filmu, prva isla motorka s ozbrojenym securitakom, ktory nas pozdravil, za nim isiel nablyskany klasicky americky cadilac, ktory mal otvorenu zadnu cast a na nej ulozene kvetiny a vence, dalej za nim dalsi pohrebnicky cadilac s truhlou, za nimi islo asi 7 minivanov s rodinou zosnuleho, samozrejme security pouzivala sirenu, ked niekto vosiel do cesty. Proste pohreb ako nejakeho statnika. Jedina smola bola, ze sa na cintorine nesmelo fotit, takze moc foto sme tam nemohli urobit. Cestou do hotela sme sa isli pozriet na Manila bay, kde je vraj pekny vyhlad na more a vecer nadherny vyhlad na zapad slnka. O 12 sme sa odchekovali z hotela a sli sa este najest a potom na letisko metrom – to bolo najrychlejsie, kedze Manila na obed bola prepchata autami. Z metra sme sadli na jeepny (to je filipinsky taxi), ktory nas doviezol az na letisko. Na letisku sme museli absolvovat plno kontrol a zbytocnosti, ale to je ich system. Po jednom dni (alebo 2 dnoch a jednej noci, akoby povedali slovenske cestovky) sme odisli z Manily plny novych zazitkov a kontrastov a vybrali sme sa na Palawan.

Tento obsah bol zaradený v Filipiny. Zálohujte si trvalý odkaz.

17 reakcií na Filipiny: Clark – Manila

  1. Markoff povedal:

    No podla opisu to vyzera ako celkom normalna krajina, tak si ma upokojil po tom vsetkom co som pocul a cital o Filipinach ktore su suverenne najspominanejsi stat SEA v novinach a bohuzial nie v dobrom.

    Btw pri checkine ci imigracii do PH chceli vidiet tu spiatocnu letenku von z krajiny pred cim varuju ze k treba mat pripravenu?

    CN cintorin mi uz odporucal myslim aj niekto iny, s tym vyberom z ATM je tam nejaky vacsi problem?

  2. admin@ povedal:

    niekedy chcu vidiet a niekedy nie zalezi od colnika taka je prax ale oficialne by si ju mal mat pri sebe ..my sme ju neukazovali

  3. 2ge povedal:

    caf, letenku kontroluju, ja som tam chodil taxikom, nebolo to nejake drahe. To ATM ani mne neslo, co som tam bol pred rokom, treba prejst k odletovej hale, tam sa mi podarilo vybrat.

  4. admin@ povedal:

    atm ti da maximalne 10000p a musis hladas s nalepkou visa mastercard lebo tie lokalne neakceptuju nase karty ….poplatky su 200p jeden nam nevypisal poplatok neviem ci si ho stiahol …inak palawan preplney teraz el nido vybukovane takze filipiny -palawan nie je pripraveny na prilev turistov ….neviem ako je to na inych ostrovoch ale tu je to drsne …doprava v pohode v manile za par pesos a na palawane to sekaju vysie ..uroven dopravy asi najhorsia aku som zazil ..zlata india aj okna mali na busoch ….je to vidiet ze su najzaostalejsou krajnou SEA

  5. Markoff povedal:

    No ja mam v plane zajtra vecer nocny bus do Banaue a Sagada trochu si oddychnut od toho tepla a velkommeata do hor a snad mrknut aj tie terasy a potom spat manila a dalej este nemam plan, rozmyslam nas juhom Luzon je tam na vychode nejaky ostrov, musim este ohladne mora spravit prieskum ako je to s turizmom a cenami, na recepcii okomentovali ze vsetko nas cim rozmyslam je turisticke, snad len ostrovy romblon ze su ok, uvidim.

  6. Markoff povedal:

    Tou zaostalostou by som si v porovnani s kambodzou a laosom nebol isty, aspon zatial podla manily a celkovo nemam ten pocit a statistiky to asi tiez oproti laosu potvrdia.

  7. admin@ povedal:

    Cau markoff teraz konecne v civilizacii v KL takze pozeram komenty my sme uz Indoneziu opustili je to velmi zvlastna krajina …takze ak si tam uzii si to ..my ideme v sobotu na Sri lanku na 3 tyzdne …takze sa drz a vela stastia

  8. jor povedal:

    Nie vsetky bankomaty na Filipinach pytaju 200p za vyber. Pred rokom to bolo minimum, postupne sa vsak pridavaju dalsie a dalsie banky. Dnes funguju bez poplatku bankomaty Metrobank.

    Limit na vyber nie je 10 tis. pre vsetky bankomaty. Tento limit plati napriklad pre Metrobank. V inych je to este aj menej. Samotne transakcie je vsak mozne opakovat. Myslim, ze 3 krat to ide vzdy, ale neviem ci je to limitovane kartou alebo miestnou bankou. Po cca troch vyberoch je to dany den dalej zablokovane.

  9. Markoff povedal:

    ja som pisal uz u mna v cestopise o skusenostiach s ATM v Manile ako su na tom s max. vyberom a poplatkami, nechce sa mi to opakovat – v skratke max. limit Citibank 15000P a asi bez poplatku za vyber

    http://www.markoff.biz/pivot/entry.php?id=1354

  10. admin@ povedal:

    Kedze som pochopil ze zivot je zmena a vsetko sa meni aj polatky v bankomatoch specialne v azii takze to neriesim , ja som vyberal v zlych bankomatoch Markoff je v tomto expert vie presne kde co na buduce si pozrem jeho bolg ked niekam pojdem dufam ze moc sa toho dovtedy nezmeni ….

  11. zlato povedal:

    Thanks for reading, my web designer made this I can PM you his email if you are interested

  12. google povedal:

    Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of you.

  13. porno povedal:

    C’est véritablemeոt unn plaisir de passer sur ce site web

  14. Spätné upozornenie: www.promotionvoucher.co.uk

  15. Spätné upozornenie: more information

  16. Spätné upozornenie: download 918

Pridaj komentár