Vietnam Hanoi

Let zo Singapore prebehol v poriadku, leteli sme s Tiger Airways …na letisku pri vybavovani viz sme hned zistili, ze sme v inom statnom zriadeni … colnici v zelenych uniformach s cervenymi hviezdami nic nerobili, iba sedeli a znudeneni si pisali smsky, do ruky nam dali tlacivo na vypisanie imigracneho formulara …..na ten sme dali fotku a podali do jedneho okienka a poslali nas dalej do dalsieho okienka zaplatit poplatok 25 USD za viza …samozrejme anglicky nic nevedeli, ziadna oragnizacia, iba arogancia  (ako u nas za komancov) niektori ludia nervozne cakali na svoje pasy s vizami, ale nemali USD ani VND a boli rozculeni, ze ako je to mozne (aj ked na nete to bolo napisane, ze platbu treba robit v USD alebo v VND). Po pol hodine cakania ukazali moj pas, takze som isiel zaplatit viza a zobrat si moj pas. Chcel som platit vo VND, ale pokladnik povedal nevyhodny kurz, tak som sa opytal, ze ci mozem platit v EUR a on, ze ano a ze to bude 20 Eur, tak som mu ich dal a uz som mal pas ….pocas tej polhodiny som videl, ako to funguje. Pokladnik si cierne peniaze za viza pchal do vrecka s usmevom na tvari …po anglicky sa so ziadnym colnikom nedalo dohovorit… anglicky hovoriaci sa stavali do rady k pokladni, aj ked nemali podane pasy na viza a cakali, tak som im poradil, nech idu do druheho okienka … jedni australci prisli, ze nemaju fotky, tak colnik, co daval viza, s usmevom na tvari prerusil zbytocnu robotu davania viz a isiel odfotit dvoch aussikov, aby ich pekne zinkasoval….a povedal, ze za hodinu maju viza aj s fotkami hotove ….proste bolo vidiet, ako ti ludia zo zapadu nevedeli, co to znamena …..
Z letiska sme vysli von a hned na nas tlupa taxikarov, ze taxi za 15 usd do centra, tak len s usmevom sme odisli dalej ..kedze sme boli pripraveni a vedeli ako dalej, isli sme nalavo na bus zastavku asi 100m vzdialenu, medzitym este soferi zo sukromnych busov nas volali, ze za 10 usd do mesta …nakoniec sme sa dostali na bus zastavku, kde sme cakali na bus c. 17 ..neviem preco pri tom cakani som mal pocit, ako keby sme boli v case hlbokej totality ….za chvilku prisiel bus nastupili sme, po 5 min asi prisiel chlapik s listkami ze 5000VND, co je asi 0,3 USD. Za 40 min sme boli v centre na stanici, bol uz vecer a na stanici plno moto taxikov, hned nas obklucili a ponukali nam sluzby, no my sme vedeli, ze to je asi 5 min peso, pozerali sme do mapy kade ist a medzitym sa mi nejaky bezdomovec snazil otvorit ruksak zo zadu, hned som na neho skrikol, na Sasi bolo vidiet, ze prepada strachu, tak sme odisli zo stanice a isli smerom do centra ….tu som pochopil, co to znamena HANOI. Cez cestu sme nevedeli prejst, proste stale isli auta a motorky z jedneho aj z druheho smeru a my este nalozeni s dvomi ruksakmi, tak po 3 min sme vstupili na cestu a motorky sa nam plynulo vyhybali ….taku chaoticku dopravu ako v Hanoi som este nikde nevidel, ani v Taliansku, ani v Grecku, ani v BKK…na prvej ulici sme sa popytali na cestu a za 8 min sme boli na hoteli …len sme boli trochu zmateni, lebo vsetky ulice vyzerali rovnako ….a tie motorky vsade a hukot trub motoriek a aut stale a stale …prechod cez cestu bol spociatku chaoticky ….v hoteli nas hned uvitali a dali nam izbu … ubytovanie v pohode 18 usd za noc za izbu s vlastnou kupelnou, TV, internet a ranajky – bolo to v poriadku ….

1. den
Trochu sme si odychli a na obed sme si dali ranajky v hoteli a isli sa pozriet do centra. Kedze sme byvali v centre, tak sme daleko nemuseli chodit …ulice boli vcelku zaujmavo rozlozene a to podla obchodov ..napr. na jednej ulici predavali iba oblecenie, na dalsej iba hracky, na dalsej iba zeleziarsky Tovar – proste bolo to regulovane ….hned som si vsimol, ze ludia tu chodia velmi moderne a elegantne obleceni, na uliciach bolo vidiet vela drahych vozidiel a taktiez niektore budovy boli velmi luxusne vybavene, vsade boli cervene vlajky s kladivami a kosakmi a vietnamske vlajky …. Stale som mal taky zmieany pocit, ze ako to tu funguje, ze ci to je naozaj komunisticke zriadenie alebo co to je …. Pozreli sme taky maly trh s rozlicnymi potravinami, poprechadzali sa okolo jazera Hoan Kiem a sli naspat do hotela ………….

2. den
Vybrali sma sa pozriet si sirsie centrum Hanoia …na toto rocne obdobie tu bolo vcelku teplo, okolo 30 st C cez den a vecer teplota bola okolo 20 na uliciach sme sem tam videli oblecenych ludi v zimnych vetrovkach a my sme mali slapky, kratke nohavice a tricka – bolo to miestami zabavne vidiet niekoho v kozusinovych cizmach a vedla neho isiel niekto v slapkach ….na prechadzke po sirsom centre mesta som si uvedomil, ze to co je vo Vietname nie je komunizmus, ale tvrdy kapitalizmus riadeny komunistickou stranou … na cestach nebol problem stretnut najnovsie mercedesy, Audi RS 8, Ferrari, Bentley a pod …niektore budovy vykladane mramorom a podobne extremy …..co sa tyka Vietnamcov, na nich som spozoroval pozostatky komunistickeho rezimu a maju tu tendenciu ako niektori ludia este aj na Sk, ze chcu zbohatnut zo dna na den, a to tym, ze sa snazia kazdeho osklbat o co najviac penazi…. Proste vo Vietname vladnu peniaze tak, ako skoro vsade inde vo svete  ….. v Hanoi je zvykom, ze ludia vylozia na chodnik male stolicky a uz tam posedavaju a piju caj alebo kavu alebo pivo ….zaujmave bolo vidiet, ze prisli traja podnikatelia kazdy na novom mercedese a sadli si na male stolicky a rozpravali sa a okolo nich vsade ten zhon a prach a oni spokojne sedeli a bavili sa …..vecer sme chceli kupit listky, ze pojdeme na vychod na Halong Bay, ale stale sme sa nevedeli rozbehnut, pytali sme sa recepcnej, ze ako sa tam dostat najlepsie, ale stale chcela predavat nejake zajazdy a stale vravela, ze ako nas osklbu vsade inde a ako nas to vyjde drahsie, ked pojdeme na vlasnu past a nie cez agenturu …kedze sme nevedeli, kam pojdeme, tak sme si nic nekupili a dohodli sme sa, ze ideme na bus stanicu a sadneme na prvy bus na vychod ….

3. den

Sme hned vyplatili hotel, naranajkovali sa a sadli do bieleho taxiku (ako nam Brano poradil), hned som dohodol cenu, ze 50 000 VND (asi 2 eura). V hoteli nam vraveli 7-9 USD.
Taxik nas doviezol az k pokladni listkov, kde sme si kupili listok na ostrov Cat Ba za 160 000VND … pockali sme asi hodinu … na stanici sme si napisali pohladnice … ja som sa popozeral trochu po okoli – WC boli strasne, asi najhorsie, co som zatial videl v SE Asia, bufet bol spinavy, zem nepozametana, ale jedno pozitivum to malo – a to zadarmo wifi pripojenie na internet, to by som necakal ….vsade bolo plno uniformovanych ludi, ale nikto nic nerobil …..okolo 11 nas zacali vsetkych volat do autobusu povodne sme mali odist o 11.20 kazdemu povedali, ze ma ist do autobusu .. ja som musel cakat na Sasu, lebo si odskocila a medzitym 3 x za mnou prisli a posielali ma do busu a 3 x som im vysvetlil, ze idem, len cakam na Sasu, ze isla na WC, na 3 x to pochopila zenska a povedala to vsetkym kolegom a dala mi listok s cislom busu, do ktoreho mame nastupit … na tej autobusovej stanici bola evidenetne prezamestnanost ako vsade inde ….po 2 hodinach hlucnej cesty busom (stale trubil ten sofer na niekoho) nas vylozili, najprv som si myslel, ze nas vyhodili a ze koniec, ze to bol podvod, ale bola to kancelaria tej dopravnej spolocnosti …..samozrejme free wifi (ako na sk na staniciach), povedali nam, ze za hodinu nam odchadza autobus na lod, tak sme sa isli naobedovat ….natrafili sme na taku statnu luxusnu restauraciu, kde pekne oblecene dievca otvaralo dvere hostom ….vo vnutri mali akvaria s morskymi rybami a krabmi, na ktore si clovek ukazal, tak mu ich pripravili …dali sme si lahky obed, kedze sme mali pred sebou cestu lodou….a sli naspat … mini bus nas hodil na lod …..cesta lodou bola v pohode, vcelku rychlo sme to zvladli, na brehu nas cakal druhy mini bus a ten nas zobral do mesta Cat Ba town … akonahle sme vystupili, hned dvaja nam ponukali ubytovanie …jedna ponukla izbu za 5 USD s klimou, TV, teplou vodou, free wifi a ukazala foto ..tak sme s nou presli asi 400 m a pozreli si realitu ….kedze sme videli vselico v Azii, tak sme to hned zobrali. Bol tam pekny vyhlad na celu zatoku. Vecer sme sa presli po promenade popri mori … bolo to vcelku fajn po 3 dnoch v Hanoi, trochu relaxu a kludu …

Tento obsah bol zaradený v Vietnam. Zálohujte si trvalý odkaz.

2 reakcie na Vietnam Hanoi

  1. Spätné upozornenie: muscle growth rather

  2. jordans povedal:

    Thanks so much for providing individuals with remarkably special possiblity to check tips from this site. It is always very fantastic and also jam-packed with amusement for me and my office co-workers to search your web site not less than three times in a week to read through the fresh issues you have got. Of course, we are actually fulfilled with all the mind-blowing methods you serve. Selected 1 points in this post are unequivocally the most suitable we have all had.

Pridaj komentár